Verhuizen is topsport zeggen we bij Snel en Wel regelmatig. En om topsporter te kunnen zijn, moet er worden getraind. Na het lezen van deze 25 tips bent u optimaal voorbereid op uw aanstaande verhuizing. We splitsen de tips voor u op in de periode vóór de verhuizing en de periode tijdens de verhuizing, zodat u precies weet wat u staat te wachten.
Tips voorafgaand aan de verhuizing
Heeft u stress voor uw aanstaande verhuizing? Dan kijkt u vast het meeste op tegen de dag van de verhuizing zelf. U kunt er echter voor zorgen dat die dag veel minder stressvol wordt door de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen. Hoe? Door de onderstaande 19 tips op te volgen.
Tip 1: Maak een planning
Begin met het maken van een goede planning waarin u datums en deadlines opneemt. Zo houdt u altijd het overzicht tijdens de verhuizing.
Tip 2: Gebruik een checklist
Voor de belangrijkste dagen en momenten op uw planning kunt u een checklist bijhouden. Zet hier bijvoorbeeld op:
- Reserveren verhuisbedrijf
- Parkeervergunning aanvragen
- Meterstanden opnemen
- Internet provider regelen
- Etcetera
Tip 3: Begin op tijd met inpakken
Een verhuizing is altijd meer werk dan u vooraf denkt. Pak dus zo vroeg mogelijk spullen in die u toch niet gebruikt. Eigenlijk kunt u niet té vroeg beginnen met inpakken.
Tip 4: Schrijf op de dozen wat er in zit
Verhuisdozen lijken allemaal op elkaar. Schrijf daarom op de dozen wat u er in heeft gepakt. U kunt ze ook labelen met kleuren of stickers die voor u herkenbaar zijn.
Tip 5: Sluit contracten op tijd over
Wanneer u in uw nieuwe woning komt, wilt u daar comfortabel kunnen verblijven. Zorg daarom dat u de contracten voor energievoorzieningen, maar ook die van uw internetprovider tijdig heeft overgesloten.
Tip 6: Geef uw adreswijziging door
Administratieve wijzigingen bij grote instellingen zoals een gemeente, kunnen vaak langer duren dan u wenst. Geef daarom uw adreswijziging op tijd door. Bij voorkeur doet u dit al een maand voor de verhuizing. Doe dit ook bij uw huisarts en eventueel nieuwe huisarts, zodat u zeker weet dat u dit goed geregeld heeft.
Tip 7: Denk ook aan andere zorgvoorzieningen
Bent u zorgafhankelijk? Bijvoorbeeld omdat u senior bent, of een andere reden? Zorg dat dat u zaken als hulpmiddelen voorziening en een fysiotherapeut op tijd regelt. Ook dit kunt u al doen voor uw verhuizing.
Tip 8: Zorg dat u voldoende hulp regelt voor de verhuisdag
Tijdens een verhuizing zult u merken dat u meer spullen heeft dan u van tevoren dacht. Schakel dus voldoende verhuishulp in om uw spullen te verhuizen. Natuurlijk kunnen wij ook extra verhuizers inzetten.
Tip 9: Koop of leen voldoende verhuisdozen
Zorg dat u voldoende verhuisdozen heeft voor al uw spullen. Niets is vervelender dan losse spullen moeten verhuizen. Bovendien is de kans op schade daardoor groter.
Tip 10: Pak breekbare spullen in in daarvoor bedoelde inpakmaterialen
Hoewel de intentie bijna altijd is om voorzichtig om te gaan met de verhuisdozen, wijst de praktijk vaak uit dat het toch minder voorzichtig gaat. Pak zaken als servies en glaswerk daarom altijd in met zachte inpakmaterialen er omheen om gebroken servies te voorkomen.
Tip 11: Pak de verhuisdozen niet in met te zware materialen
Voor de hand liggend misschien, maar ook verhuisdozen kunnen bezwijken door teveel gewicht. Zware voorwerpen kunt u dus beter in kisten verhuizen.
Tip 12: Maak foto’s van elektrische aansluitingen
“Waar hoort deze ook alweer?” Herkent u dit? Voorkom deze situatie door een foto te maken van de oorspronkelijke aansluiting. Snel gemaakt en veel profijt.
Tip 13: Maak uw nieuwe woning schoon voordat u er intrekt
Een lege ruimte schoonmaken gaat nou eenmaal sneller en makkelijker dan een ruimte waar u steeds spullen heen en weer moet schuiven. Eerst schoonmaken voordat u de woning betrekt is daarom raadzaam.
Tip 14: Houd belangrijke documenten en formulieren apart
Een ongeluk zit in een klein hoekje en wanneer die net in het hoekje zit waar u aan het verhuizen bent, heeft u misschien net dat ene formulier of zorgpasje nodig. Houd daarom belangrijke documenten en formulieren apart, zodat u er altijd bij kunt. Dezelfde tip geven we u ook graag voor eventuele medicijnen.
Tip 15: Reserveer parkeerplek voor de verhuiswagen
Door alvast een parkeerplek te reserveren voor de verhuiswagen voorkomt u dat u, en wij wanneer wij u mogen helpen met uw verhuizing, lange stukken moeten lopen met zware dozen en meubelen.
Tip 16: Maak gebruik van spanbanden en verhuisdekens
Door gebruik te maken van spanbanden en verhuisdekens, zorgt u dat uw spullen ook in de verhuiswagen goed beschermd blijven tegen schade.
Tip 17: Regel op tijd een klusjesman voor de verhuizing
Moeten er in uw nieuwe huis nog klusjes worden gedaan voordat u er in kunt trekken? Huur dan op tijd een klusjesman in, zodat alles klaar is wanneer u verhuist. Wel zo prettig ‘thuis’ komen.
Tip 18: Meet meubelen op
Voordat u een verhuiswagen of een verhuisbedrijf huurt of inhuurt, is het belangrijk te weten welke maten uw grootste meubelstukken meten. Zo kan er efficiënt worden verhuisd en voorkomt u dat er onnodig vaak op en neer moet worden gereden.
Tip 19: Maak gebruik van een verhuisvergoeding van uw werkgever
Verhuist u omdat uw werk dit van u verlangt? In veel gevallen kunt u dan aanspraak maken op een verhuisvergoeding van uw werkgever. Zonde om deze niet te benutten terwijl u er wel recht op heeft natuurlijk.
Tips tijdens de verhuizing
Nu u de nodige voorbereidingen heeft getroffen is het moment van de verhuizing aangebroken. Voor deze dag geven we u graag een aantal specifieke tips.
Tip 20: Leeg de leidingen en slangen van uw wasmachine
Een klassieke ‘blunder’ is dat het vieze water uit de wasmachine of vaatwasser stroomt op het moment dat u hem kantelt. U voorkomt dit door de leidingen na het ontkoppelen eerst leeg te laten stromen in een emmer.
Tip 21 : Haal de lampen uit uw verlichting
Lampen zijn gemaakt van erg dun glas en daarom kwetsbaar bij stoten. Het is daarom raadzaam ze te verwijderen tijdens de verhuizing.
Tip 22 : Breng kinderen naar de opvang
Tijdens het verhuizen zijn een hoop handen nodig om alle spullen te vervoeren. Het is dan erg onhandig wanneer kinderen in de weg lopen, hoe lief u ze ook heeft. Het is daarom aan te raden om ze naar de opvang te brengen. Of naar opa en oma als dat kan.
Tip 23 : Vraag vrienden en familie te helpen met de verhuizing
Aan de andere kant zijn helpende handen erg wenselijk tijdens een verhuizing. Vraag daarom vrienden en familie om te helpen om de verhuizing sneller te laten verlopen.
Tip 24 : Pak eerst uw belangrijke dozen uit
Als u de dozen goed gelabeld heeft is tip 24 een makkelijke. Begint u willekeurig aan het uitpakken van dozen, dan kan het zijn dat u juist die ene belangrijke doos niet terug kunt vinden in de chaos.
Tip 25: Doe eerst montage werkzaamheden vóórdat u de rest uitpakt
Net als dat een lege ruimte schoonmaken makkelijker gaat dan een ruimte met spullen, zijn ook montage werkzaamheden uitvoeren in een lege ruimte makkelijker dan in een ruimte met spullen. Doe daarom eerst de nodige klusjes vóórdat u de verhuisdozen uitpakt.