Wat lees je in dit blog?:
- Verhuisverlof: voor hoeveel verhuisdagen krijg je verlof?
- Recht op verhuisdagen volgens CAO
- Verhuizing en verlof in overleg met je werkgever
- Waar je verder aan moet denken bij een verhuizing
- Geen verhuisdagen? Wij denken graag met je mee
Ga jij binnenkort verhuizen, dan is het goed van tevoren te weten waar je recht op hebt als het gaat om vrije dagen. De meeste werkgevers bieden twee dagen verhuisverlof, maar dit is niet altijd het geval.
In dit blog vertellen we je er alles over, zodat je je planning voor de aanstaande verhuizing compleet kunt maken. Wel of geen vrije dagen voor het verhuizen maakt tenslotte net het verschil tussen een extra weekend verhuizen of niet.
Verhuisverlof: voor hoeveel verhuisdagen krijg je verlof?
Gemiddeld genomen krijgen medewerkers twee dagen verlof van de werkgever onder de noemer ‘bijzonder verlof’. Dat gezegd hebbende is het belangrijk hier aan toe te voegen dat een werkgever niet verplicht is je deze twee dagen te geven. Verhuisverlof, of verhuisdagen, zijn namelijk niet bij de wet geregeld. Het valt dus niet onder het wettelijke verlof, zoals dat bijvoorbeeld bij zorgverlof of zwangerschapsverlof wel het geval is.
Recht op verhuisdagen volgens CAO
Vrije dagen voor een verhuizing zijn opgenomen in de CAO van een werkgever of een branche. In deze collectieve arbeidsovereenkomst spreken werkgevers binnen een bepaalde branche af dat elke medewerker die in dienst is binnen de branche, recht heeft op een bepaald aantal verhuisdagen. Wil je dus zeker weten of je recht hebt op vrije dagen bij een verhuizing, dan kun je dit het beste controleren in je CAO. Het staat ook vaak in je contract, maar is dit niet het geval en staat het wel in je CAO? Dan kun je alsnog aanspraak maken op verhuisverlof.
Verhuizing en verlof in overleg met je werkgever
De kans is groot dat je wel recht hebt op vrije dagen voor het verhuizen. In dat geval is het, net als regulier verlof, belangrijk het verlof voor de verhuizing in overleg met je werkgever in te plannen. Omdat het namelijk extra vrije dagen zijn, die bovenop je wettelijke verlof komen, zijn het namelijk wel kostbare dagen voor je werkgever. Het is voor hem daarom fijn om dit tijdig te weten, zodat eventuele werkzaamheden er niet onder te lijden hebben. Eventueel kan dan voor een vervanger worden gezorgd, of kunnen werkzaamheden op een ander moment gepland worden.
Waar je verder aan moet denken bij een verhuizing
Heb je je verhuisdagen afgestemd met je werkgever? Dan zijn er een aantal andere zaken waar je rekening mee moet houden vóór en tijdens de verhuizing om de verhuizing goed te laten verlopen. Denk bijvoorbeeld vantevoren hoeveel budget je beschikbaar hebt voor de verhuizing. Als je een begroting gaat opstellen is het handig de kosten van een verhuisbedrijf hier als eerste in op te nemen, omdat dit vaak de grootste post is. Trek hier eventuele verhuiskostenvergoedingen vanaf, zodat je dat geld eventueel weer ergens anders aan kunt besteden.
Bedenk ook of je de verhuizing zelf doet, al dan niet met vrienden en familie, of dat je een verhuisbedrijf in wilt huren. We vertellen hier meer over in ons blog over een volledige verhuisservice.
Geen verhuisdagen? Wij denken graag met je mee
Zijn in jouw contract noch CAO verhuisdagen opgenomen? Maak je dan geen zorgen, wij denken graag met je mee. Snel en Wel stelt zich flexibel op, door zelfs in de avonduren of in het weekend te verhuizen. Verder kunnen we jou helpen sneller te verhuizen met volledig verzorgde particuliere of senioren verhuizingen. En ook als je het liever zelf doet, kunnen we je verhuizing bespoedigen met een verhuishulp of een handyman. Kom je nog steeds tijd te kort voor je verhuizing, dan zou je als laatste redmiddel nog kunnen overwegen om in overleg met je werkgever onbetaald verlof op te nemen.